Sposób na mandarynkówkę
Już niedługo kieliszki zapełni wyśmienita mandarynkówka
Kto z nas nie zna Nalewki Babuni? Ręka do góry! Skąd wzięła się nazwa? To proste – najlepsze nalewki robiły nasze babcie i prababcie według swoich sekretnych przepisów.
REKLAMA
My również znamy przepis na przepyszną nalewkę, a do tego bardzo ekonomiczną. Orzeźwiająca moc mandarynki przyda się w upalne letnie wieczory.
Przepis jest naprawdę łatwy. Potrzebujemy:
- skórkę z dojrzałych 3 mandarynek
- 20 dag cukru
- 0,5 l spirytusu ( 90% )
- 1 szklanka wody źródlanej
- szklana butelka
Skórkę mandarynki wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, zamykamy bardzo szczelnie i zostawiamy na 48 godzin w ciepłym miejscu. Po upływie czasu zlewamy płyn do szklanej butelki. Następnie z cukru oraz 1 szklanki wody źródlanej przygotować syrop. Gdy będzie ciepły wlewać powoli nalewkę, ciągle mieszając.
Wszystko przelewamy do szklanej butelki (uprzednio wyparzonej!) i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy wytworzony płyn znad osadu, a osad przesączamy najlepiej przez bibułę filtracyjną i dodajemy do nalewki. Mandarynkówka gotowa jest już po tygodniu!
Użyć możemy również skórek pomarańczy wraz ze skórkami cytryny dla wzbogacenia smaku.
SMACZNEGO!!!
Przepis jest naprawdę łatwy. Potrzebujemy:
- skórkę z dojrzałych 3 mandarynek
- 20 dag cukru
- 0,5 l spirytusu ( 90% )
- 1 szklanka wody źródlanej
- szklana butelka
Skórkę mandarynki wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, zamykamy bardzo szczelnie i zostawiamy na 48 godzin w ciepłym miejscu. Po upływie czasu zlewamy płyn do szklanej butelki. Następnie z cukru oraz 1 szklanki wody źródlanej przygotować syrop. Gdy będzie ciepły wlewać powoli nalewkę, ciągle mieszając.
Wszystko przelewamy do szklanej butelki (uprzednio wyparzonej!) i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy wytworzony płyn znad osadu, a osad przesączamy najlepiej przez bibułę filtracyjną i dodajemy do nalewki. Mandarynkówka gotowa jest już po tygodniu!
Użyć możemy również skórek pomarańczy wraz ze skórkami cytryny dla wzbogacenia smaku.
SMACZNEGO!!!
PRZECZYTAJ JESZCZE